60 år med Curling - Hvordan fornye en kulturinstitusjon?

Å drive en gammel ærverdig curlingklubb handler om å forvalte en stolt og rik historie, og er det noe vi i Bygdøy Curling Club har, er det nettopp det. Vi er en institusjon i curlingnorge, i en klubb der mange av landets mest meriterte storheter har satt sine curlingbarnsben.

Men lang fartstid, gamle bragder og innarbeidede rutiner fører dessverre hverken sporten, eller klubben inn i fremtiden. Vi er nødt til å utvikle oss, og ikke la historien stå i veien for nyskapning, endring, og fornyelse. Uten å bli historieløs tror vi vi kan si at de siste to årene har det skjedd mer på Bygdøy enn det har gjort i hallen på over 30 år.

BCC_22.jpg

nye koster inn

På årsmøtet våren 2019 skjedde det noe viktig. Vi overtok 100 % av driften av hallen vår selv. I mange år hadde selskapet Curlingbaner AS, som driver Snarøya Curlinghall, organisert og eid utleiebiten av hallen vår for oss. Dette var en avtale som har gått i arv fra styreleder til styreleder, og selve avtalen var nok basert på en omsetning fra de “gylne tider” da Pål Trulsen og gutta vant OL gull og skapte curlingfeber, sterkt videreført av Team Ulsrud med sine fargerike klovnebukser. Avtalen vi hadde med Curlingbaner AS var utformet slik at de leide store deler av istiden i uka hos oss, basert på faste månedsbeløp fordelt utover sesongen. En fin og forutsigbar avtale for begge som gjorde at vi kunne drifte anlegget vårt og få faste inntekter.

Samtidig ble dette en skummel hvilepute for utviklingen av klubben vår. Vi trengte jo ikke å legge ned noen innsats eller gjøre noe for å få inn spenna og betale regninger. På årsmøtet 2019 ble det det klubbet at avtalen med Curingbaner AS skulle sies opp. Det skal nevnes at dette foregikk uten dramatikk og på gjensidig grunnlag. (Vi er fortsatt gode venner : )

På det samme årsmøtet ble det også bestemt at vi ansatte en daglig leder som i samråd med et nyvalgt styre, umiddelbart satte igang planene om å fornye hallen og legge om driftsmodellen. Denne posten handler i stor grad om oppussingsprosessen og hva som har blitt gjort siden den gang.

Gamle skjelletter ut

Det første vi tok tak i var å kvitte oss med gammelt skrot og rot som hadde samla seg opp på bakrom, loft, i boder, garderober og kontor igjennom 50 år. Enorme mengder, med ødelagte skap, tretti år gamle byggematerialer, rester fra gamle loppemarkeder og masse annet gammalt ræl dukket opp over alt. Det er utrolig hvor mye man har når man først begynner å se etter. Et helt lastebillass med søppel ble kjørt bort og flerfoldige dugnader gjennomført.

VI FANT VI FANT!

Men selv om det var enorme mengder med ubrukelig ræl, fant vi også en masse fantastiske curlinggjenstander, og klenodier fra 60 år med curling. Dette ble behørig samlet inn og sortert, og det ble laget en plan for restaurering av klubbrommet, og kafeen. Vi tok også grep omkring inngangspartiet, garderobene og utsiden av hallen. Vi klarte å lande en deal med Jordan, som supplerte oss med maling, og malingsutstyr og en rekke med dugnader (4-5 stk) ble iverksatt, med stort engansjement og bra oppmøte.

Et levende museum

Etter vi hadde fått tatt unna mye grovjobb, begynte den møysommelige prosessen å forvandle det gamle klubbrommet til et mer visuelt og lekent rom, der vi kunne fortelle klubbens og curlingens historie ved hjelp av bilder, gjennstander, klenodier og memorabilia. Det første vi gjorde var å ta ned absolutt alt som hang på veggene. Og så begynte vi på den langtekkelige jobben med å henge alt opp igjen. Vimpler i baren, bilder på veggene, tavler til pinssamlingen ble laget og montert, plakater og bilder ble rammet inn, darttavler, Crokinolbrett montert, spotter kom opp i taket, nye gardiner ble sydd, nye møbler kjøpt, gamle arkiver ble snudd opp ned, sortert og restauarert. Vi saumfarte loppemarkeder for bilderammer, og fikk donert ulike gjennstander fra både Curlingforbundet og privatpersoner. Sågar et elggevir, og en utstoppet mink fikk vi i gave fra våre venner på Jevnaker. En hel sommer ble brukt, og mye prøving og feiling måtte til før vi ble fornøyde. Det vi sitter igjen med nå i dag er norges største samling av Curlingklenodier. Over 1500 gjennstander er sortert og montert opp, og stadig flere kommer inn. I bildekarusellen under kan du se noen bilder av hvor fint det har blitt.

Mange idrettshaller er sjelløse og kalde. De innbyr ikke til at man vil være der etter at man har bedrevet sport. Dette er noe vi har forsøkt å gjøre noe med. Det skal være varmt, inkluderende og hyggelig, også når man ikke er på isen og konkurrerer. Det har med curlingens sjel å gjøre. The spirit of curling. Vi tror dette gjør noe med hele atmosfæren i klubben vår, at miljøet og trivselen øker, både for ansatte, medlemmer og besøkende. Å lage trygge omgivelser sprer god stemning og gjør at vi tar bedre vare på hverandre og på hallen vår. Klubbrommet sto “ferdig” 6 septmember 2019 og ble innviet med en herlig fuktig fest uten noen form for enmetersregel. Herlige tider!

En hel hall

Den største jobben som er blitt gjort med hallen siden den ble bygget i 1973 er blitt gjennomført det siste halve året. Over 2000 arbeidstimer er lagt inn og en enorm dugnadsinnsats og betydlige midler er lagt inn i hallen for å løfte den til nye høyder.

I sluttningen av mars 2020 ble norsk idrett lukket ned som en følge av Covid-19 pandemien. Det var en tung nyhet å få. Vi hadde store planer for sesongavslutningen, og både seriespill, klubbmesterskap og en rekke andre innbringende eventer som var planlagt ble brått lagt på is. (Pun intended)

Heldigvis kom det raskt en krisepakke på plass for idretten, noe som gjorde at vi klarte oss nogenlunde økonomisk. Nå gjalt det å ta på seg de store mulighetsbrillene. Vi analyserte oss raskt frem til at vi ved å fjerne isen, med ett fikk en “tørr” curlinghall to måneder tidligere enn vanlig. Normalt har vi is ut hele mai måned, nå var plutselig isen smeltet, og vannet tømt før april var påbegynt. Dette måtte vi utnytte. Vi samlet sammen styret, kikket på bankkontoen og bestemte oss for å gå i gang med tidenes oppussing av hallen. Den første planen var vel å gi murveggen et lite malingsstrøk. Det utviklet seg raskt, og den ene planen førte den andre med seg. Hvis vi først skulle gjøre noe, skulle vi gjøre det skikkelig. Nå var muligheten her. Think big!

Design & Dekor

De første to tre ukene av april la vi hodet i bløt og prøvde å forestille oss hvordan hallen ville se ut etter maling og renovering. Vi tok fargeprøver, lagde skisser og fikk hjelp av en arkitekt til å måle opp og skissere flatene vi skulle fylle. En viktig ting for oss var jo å bevare hallens sjel og patina. Så selv om alt skulle bli fresht og nytt ønsket vi at den skulle fremstå som om den “alltid” hadde vært sånn. Særlig fargevalget var en kime til diskusjon og grubling. Hvis vi først skulle male hele hallen ville det jo være litt stusselig å kun friske opp en relativt kjedelig grå flate. Vi ville altså ha litt spenst. Både gul, grå og lys grønn ble diskutert, men vi endte opp med en palett bestående av en lys isblå farge, en mørk marineblå, en gråblå, og litt ulike sjatteringer av rødt, samt store eggehvite partier for lysets skyld. Vi var spente på blåfargen og var nervøse for at den ville bli for kald i uttrykket og nærmest gi et inntrykk av at man var i en svømmehall.

IMG_0528.jpg

Proff hjelp

En ting var jo å male veggene i ulike farger, men for å sette et ordentlig brand på hallen, og nærme oss det ikoniske utrykket vi ønsket, ville vi også ha inn noe mer visuelt. Ideen om et 40 meter langt veggmaleri med klubbens navn samt ulike pictogrammer av curlere i aktivitet ble født.

Etterhvert la vi ut en slags annonse på Facebook der vi inviterte ulike kunstnere til dialog omkring utsmykningen. Valget falt på Leandro Cassiano, en brasilianskfødt klassisk skolert kunstner bosatt i Oslo. Leandro har lang erfaring med utendørs utsmykninger, slik som bygårder og fasader, og har en tidløs strek som appelerte til våre visjoner. ( https://leandrocassianoartstudio.com/ ) Han gikk i gang med å skisse opp utkast, imens vi satte igang med å teipe opp listverk, og grunne og male de store flatene på dugnad. Hver eneste kvadratmeter fikk 2 og 3 strøk, fra knusktørrevegger som skrek etter fuktighet og stell.

Den som venter på noe godt

Vi brukte også tiden til å fjerne vantet i den ene kortenden slik at vi kan ha Icekingen (ismakinen vår) stående rett på isen slik at knivbladet alltid er temperert, samt lage nytt vant i kortenden mot klubbhuset, da de forrige var begynt å bli vel skrantne. Uvendig gjorde vi også en stor jobb der vi friserte trær, reparerte takrenner, og la nye avløpsrør og pukkverk samt at vi malte murveggen ute, og fjernet mye organisk avfall som hadde samlet seg over årenes løp.

Veggmaleriet

Da dugnadsgjengen var ferdig med grunnflatene gikk Leandro i gang med å skisse opp og male kunstverket på veggen. Det tok ca 3-4 uker og var en massiv jobb! Leandro skal virkelig ha ros for sin tålmodighet, og faglige dyktighet.

I bildekarusellen over her kan man se litt av prosessen og de ulike teknikkene som ble brukt til å lage maleriet. Og nedenunder her det ferdige resultatet. Det som er litt lettere å se live er den fine dybden, som gjør at det ser ut som det er en tredje bane i hallen der våre pictogramcurlere spiller. Den oppmerskomme curlingentusiast vil kanskje også gjennkjenne skippene som sitter i hver sin ende og et par av kosterne? Øverst til høyre har vi Brad Gushue, og på det nederste bildet kan man se Kevin Koe skippe Ben Hebert som koster steinene inn mot klubbhuset.

3C1FE9CD-2BE8-4421-9995-8AD3BF2B16E8.jpg

Speil Speil på veggen der

En annen ide vi har hatt lenge, ble endelig også en realitet. Det å henge opp speil i enden av hallen! Her kan du nå se boet og hvordan steinene ligger når du sitter i hacket og er klar til å sende den perfekte dragningen, noe som også er veldig praktisk når man trener alene. En annen effekt er jo at de gir publikum i barområdet muligheten til å følge med på hvordan steinene ligger i enden lengst bort. Og så gir de jo en digg visuell effekt! Det var ikke så voldsomt dyrt heller, for dette er faktisk to garderobedører vi fikk kjøpt på Finn for en billig penge. Det mest utfordrende her var faktisk å henge de opp og finne nogenlunde riktig vinkel, men takket være handy medlemmer med verktøy og pågangsmot fikk vi dette til i løpet av to dager.

Et lekkert sluttresultat om vi skal få sagt sjæl.

Et lekkert sluttresultat om vi skal få sagt sjæl.

Siste finish - GULVET & BOENE

Etterhvert som hallen begynte å skinne opp i ny prakt ble vi mer og mer gira på å få gjort noe med gulvet også. Det så liksom så shabby ut oppi all den blanke nye malingen. Takket være gode kontakter klarte vi å få Jotun til å sponse oss med epoxymaling, slik at vi også fikk en hvitere og lysere flate på banen, der selve spillet foregår. Det var jo heller ingen liten jobb, og det finnes vel knapt noe værre maling å jobbe med enn slik tokomponentsmaling som størkner etter 20 minutter, men nok en gang viste klubbens medlemmer seg fra sin beste side og etter 3-4 lange dugnader hadde hele gulvet fått et behørig strøk med hvit maling. Til slutt finmalte vi boene med nitidig nøyaktighet og malte opp deilige røde hoglines, etter internasjonal standard. En annen detalj som har irritert oss er at vi har hatt like farger på boene. Nå har vi fått laget de slik at den ene banen er rød og den andre blå. Akkurat slik det skal være.

Hva nå?- NESTE STEIN

Hva gjør man når man er blitt ferdig med noe? Jo da begynner man på noe nytt. Det er er heldigvis alltid noe å strekke seg etter.

Vi har store ambisjoner for klubben. Både når det gjelder å utvikle sport, miljø, sosialt ansvar, inkludering, og lokal tilhørighet, men også når det gjelder det fysiske bygget. Neste vår ønsker vi å freshe opp garderobene med nye gulv, og innen et par år ønsker vi å legge nytt tak. Her håper vi på hjelp fra kommunen og private velgjørere som ser hvilken enorm dugnad og innsats vi har lagt inn i å bevare den gamle fine hallen vår.

Inntil videre skal vi jo også spille litt curling, og kose oss med det vi nå mener har blitt Skandinavias fineste Curlinghall! Kom gjerne å se se selv.

Vi har plass til flere spillere både på fast basis og på besøk. Husk også vår Jubileumsturnering Bygdøy broomstacking som går av stablen 27-29 november!

Legger til slutt ved noen bilder av den “ferdige” hallen her. God curling!

Bygdøy Curling Club - Curl deg som hjemme